Nazistisk optik
Under dagen så florerade bilder på civilminister Ida Karkiainen, föreställandes Karkiainen görandes en så kallad Hitler-hälsning, något som påstods göras till vitmakt-bandet Pluton Svea.
Bakom avslöjandet låg den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag och dess chefredaktör Chang Frick, som i en artikel påstod att vitmakt-musik och andra nazistiska inslag ska ha varit vanligt förekommande på fester som anordnade av den dåvarande 15-åriga Karkiainen och hennes dåvarande pojkvän och sambo.
Själv så hävdar civilministern att några nazistiska sympatier aldrig förekommit, utan menar istället på att hälsningen kan ha förekommit på ironisk grund. Hon säger dock att hon inte har något konkret minne av just den här händelsen.
Det är som en tidig julklapp för Socialdemokraternas meningsmotståndare långt ut till höger, som under decennier har dragits med att förknippas med högerextremism och nazism och inte minst nu, under den senaste tiden, då de borgerliga partierna en efter en, har börjat närma sig Sverigedemokraterna tvingas dras med den ständiga påminnelsen om att SD inte är ett parti som alla andra.
Kända moderater, som presschefen Niklas Gillström, riksdagsledamoten Lars Beckman och den tidigare riksdagsledamoten Hanif Bali är inte sena med att raljera över avslöjandet av den socialdemokratiska ministerns ungdomssynder och kanske är det inte särskilt konstigt.
"Tur att hon inte drack mjölk - då hade kanske mainstreammedia behövt granska detta med", skriver Bali på Twitter, den plattform där han under sin senare tid som förtroendevald har varit mest aktiv och synlig. Han syftar på en tweet från 2017, där han, i Almedalen, dricker mjölk och använder sig av det så kallade OK-tecknet, med en groda i texten - en kombination som har kommit att associeras med den så kallade alt-right-rörelsen i USA - i synnerhet under primärvalen 2016, där rörelsen ivrigt använde sig av dessa symboler för att kampanja för den republikanska kandidaten Donald Trump.
Nu menar en del av den nya regeringens belackare att man använder sig av dubbla måttstockar.
Finns det någon sanning i det? Svaret är såklart nej.
Ofta så talas det om diverse sverigedemokratiska politikers historia i ett parti som, främst i sin begynnelse, dragits med en märklig syn på både demokrati och mänskliga rättigheter. Är det då fel att påpeka Jimmie Åkessons politiska åsikter han må ha haft vid samma ålder som Ida Karkiainen hade då fotot på henne tog? Ja, det hade möjligen varit lättare att avfärda Åkessons möjliga ungdomssynder, om det nu inte varit för både han och hans parti anknyter så starkt till dem än idag. Jimmie Åkesson har konsekvent valt att dementera och obfuskera det faktum att partiet har en historia av diverse brokiga högerextrema inslag ända sedan starten 1988.
Vi såg under firandet av Karl Xll:s dödsdag 30 november hur ledande personer från kulturföreningen Gimle, en förening nära kopplad till Sverigedemokraterna (riksdagsledamoten och den prominenta sverigedemokraten Mattias Karlsson är ordförande), dök upp tillsammans med det lilla fascistiska partiet Alternativ för Sverige och aktiva nationalsocialister från Nordiska Motståndsrörelsen.
I vanlig ordning så skyller man på okunskap - att man inte visste att arrangören Gustav Kasselstrand själv är en utsparkad sverigedemokrat. Det är naturligtvis trams. En flerårig medlem och aktivist i Sverigedemokraternas toppskikt känner naturligtvis mycket väl till de interna striderna inom Sverigedemokraterna 2015, som till slut ledde till att moderpartiet frigjorde sig från ungdomsförbundet, som leddes av samme Kasselstrand och William Hahne som nu går längst fram i fackeltåget denna kalla kväll i slutet av november och som man menade förde en alldeles för extrem nationalistisk linje än moderpartiet, mer fokuserad på ras och etnicitet snarare än den så kallat öppna svenskheten som varit rådande i SD under partiets moderna tid.
Det här sker naturligtvis inte i ett vakuum och det är i detta ljus man måste se hur den här kritiken av Ida Karkiainen inte på något sätt kan jämföras med Sverigedemokraterna och Åkesson, för till skillnad från Åkesson, så tar Karkiainen avstånd från hur hon betedde sig på den där festen i högstadiet och jag tror att de flesta människorna förstår att det knappast är rimligt att avkräva en tonåring ett lika stort ansvar som man begär av en 40-årig partiledare.
Bildkälla: Norrbottens-Kuriren
Ida Karkiainen, sedan 30 november Sveriges civilminister
Bildkälla: Privat
Bilden från en fest i tidiga tonår, som föreställer Karkiainen i en pose som påminner om en Hitler-hälsning